Ana Sayfa     |    Zeytin Silkme     |    İnek Doğum    |    Travay    |    Makaleler
       
     
   

Zeytin Silkme-Toplama Makinesi


Hasadı en sıkıntılı ürünlerden olan zeytin, Marmara Bölgesinde el ile sepete veya yere sıyrılır. Ege Akdeniz ve Güneydoğu'da sırıkla dallar dövülerek hasat yapılır. Sırıkla yapılan hasat sırasında ertesi senenin gözleri kırıldığı için mahsul olmaz. Dolayısıyla zeytin bir yıl var ertesi yıl yoktur.

Marmara Bölgesinde elle toplama, budama, sulama ve gübreleme sebebiyle her yıl mahsul alınabilir. Elle toplamanın zorluğu ve toplama mevsiminin hava şartları, bölge zeytininin kalitesi, Marmara bölgesi zeytinini fiyat yönünden yükseltmiştir. Devletin desteğini hep arkasında bulan ve bir bakıma hovardaca fiyatlarla değerin aşırı yükselmesi sonunda çok ucuz yağlık zeytinin sofralık piyasasına girmesine yol açmış, yüksek fiyat haksız rekabetin doğmasına sebep olmuştur.

1994 yılında, bir video filmiyle başlayan ZEYTİN HASAT makinesi araştırmalarımız, 1996 yılında ilk prototip makinemizin imalatı ile fiiliyata geçti. Bir bakıma birde bir muvaffak olmuştuk. Ancak, makine çok ağır ve kullanıcı yönünden ergonomik değildi. Traktör arkasına takılan boma bağlayarak yapılan düzenleme, zeytin arazisinin engebeli olması, hasat mevsiminde yağmur sebebiyle tarlaların traktör manevrasına uygunsuzluğu düşüncemizin hayata geçmesini önledi.

Makinenin çalışma prensibi ürünün titreşimle düşürülmesi üzerine kuruludur. Benzinli bir motor gücünün dönüş hareketini ileri-geri hareketine çeviren biyel koluyla birleştirilmesi suretiyle netice alınmıştır. Bilgisayar vasıtasıyla bütün dünyadaki hasat makinelerini tarayarak sonunda 1997'den beri piyasaya sürdüğümüz model ortaya çıktı. Zeytin, her şeyden evvel ülkemizde çoğunlukla engebeli arazide yetişir. Bu sebeple bir kişi tarafından kullanılması, hafif, pratik olması gerekmektedir. Birinci modelde dönüş hareketini biyel koluna aktaran dişli gurubu ve çatısı çelik olduğundan çok ağırdı. Dönü hareketini biyel koluna aktaracak redüktör arayışımızda denemelerimize katkılarından dolayı YILMAZ REDÜKTÖR'e şükran borçluyuz. Aslında 1500 devir/dakikaya dayanabilecek redüktörün 8000 devir/dakikaya taşınması, altı adet deneme redüktörüyle bizim aylar süren çalışmamızla gerçekleşti. Redüktör makinemizin 12 kg'a inmesini sağladı.